Prof. Dr. Rácz Gábor Prof. Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet: A Yucca shidigera és a Hordeum vulgare hatóanyagai és hatásmechanizmusa
A YUCCA SHIDIGERA ÉS A HORDEUM VULGARE HATÓANYAGAI ÉS HATÁSMECHANIZMUSA
-Szakember tájékoztató-
A Golden Yacca természetes étrendkiegészítő (Natürliche Nahrungs-Ergänzung) jellegű termék por alakban, kapszulázva.
Teljes egészében növényi eredetű készítmény. A 100 grammra vonatkozó energiatartalom 403 kJ (95 kcal).
A szervezetre gyakorolt kedvező hatás a liliomfélék egyes nemzetségeiben (Yucca, Agave) található szaponinoknak köszönhető.
1. A Yucca és az Agave nemzetség növényrendszertani besorolása
A Golden Yacca a Yucca shidigera porát tartalmazza.
A Yucca nemzetség az egyszikűek osztályának (Monocotyledoneae=Liliatae) Asparagales rendjébe sorolt Agavaceae családjába tartozik (1).
Az agavefélék (Agavaceae) családjában kb. 410 fajt tartanak nyilván, ezek közül az amerikai földrész Yucca és Agave nemzetsége a legfontosabb.
A Yucca nemzetséget a liliomfélék családjába (Liliaceae), az Agave nemzetséget az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) közé is szokták sorolni.
A két nemzetség elkülönítése nem mindig egyértelmű. A "Maguey juice"-ot "agávélé" néven tartják számon, de a Yucca parviflora nevű fajból állítják elő.
2. A Yucca és az Agave nemzetség fő hatóanyagai
A két nemzetségbe sorolt növényfajok fő hatóanyagai szaponinok (2). Cukor és nem cukor jellegű részből épül fel molekulájuk. A nem cukor jellegű rész az aglikon vagy szapogenin (szapogenol), 25 szénatomos, 6-gyűrűs vegyület.
A szapogenolok szterinvázas alkoholok (szterogenolok). Fontosabbak a dioszgenin (képlet), a szárszapogenin, a szmilagenin, a hekogenin (képlet) és a yukkagenin (képlet).
A FŐ HATÓANYAGOK FIZIKAI ÉS BIOLÓGIAI TULAJDONSÁGAI
Közös vonásuk, az alapszerkezeten kívül, hogy az A gyűrűn alkohol csoport található (C3-OH) amelynek oxigénatomján keresztül kapcsolódik a szapogenin cukormaradékokhoz. A yukkageninben a 2-es szénatomhoz is található egy -OH csoport.
A cukorlánc hossza változó, például a szaponin esetében 3 cukormaradék található a szaponin szerkezetében, a yukkonin esetében 4, a szmiloninban pedig 5.
Az aglikonok vízben nem oldódnak, a teljes molekula kvésbé vagy jobban oldódik vízben a cukormaradékok számától függően: minél több az -OH csoport a szaponin szerkezetében, annál jobban oldódik vízben.
A Yucca shidigera élő állapotban hemiszaponázt tartalmaz, amely lebontja a szaponint proszapogeninné, ez utóbbi még 2-3 molekula cukrot tartalmaz.
Az U.S.A. dél-nyugati száraz, sivatagos helyein a Yucca fajok főleg szárszapogenint tartalmaznak.
3. A fő hatóanyagok fizikai és biológiai tulajdonságai
A Yucca-szaponinok a következő két tulajdonságuk alapján azonosíthatók a Golden Yacca-ból:
a.) A por alakú készítmény vagy a kapszula tartalmának 0,5 grammnyi mennyiségét egy mérőhengerbe tesszük. A mérőhenger átmérője 1,0 cm, űrtartalma 10,0 ml. A vizsgálandó porra 9,0 ml desztillált vizet töltünk és 10 percig állni hagyjuk, majd 10 másodpercig 10-szer erőteljesen összerázzuk. A vizes rész felett bőséges hab képződik, amelynek magassága legalább 1,0 cm és maradandó jellegű: legalább 1 óra hosszat változatlan marad.
Ez a vizsgálat a víz felületi feszültségét csökkentő hatáson alapszik.
A GOLDEN YACCA HATÁSMECHANIZMUSA
b.) A bakteriológiai laboratóriumokban használtvér-agaros táptalajra helyezünk egy 0,5 cm átmérőjű szűrőpapír korongot, amelyet a fentiek szerinti vizes folyadékkal előzőleg átitattunk és 3 percig szűrőpapír lapon szikkasztottunk. A vér-agarra helyezve a korong körül 0,1 cm széles gyűrű alakul ki, amely áttetszőségében különbözik a vér-agar táptalaj eredeti jellegétől.
Ez a vizsgálat a hemolitikus hatáson alapszik.
Mindkét vizsgálat során az eredmény arányos a készítmény hatóanyag-tartalmával: az 1 cm-nél magasabb habgyűrű nagyobb hatóanyag mennyiségre utal (a), illetőleg ha az áttetsző gyűrű 0,1 cm-nél szélesebb, erősebb a hemolitikus képesség (b).
4. A Golden Yacca hatásmechanizmusa
A Yucca-szaponinok jellemző kémiai szerkezete és fizikai (fizikai-kémiai) tulajdonságaik alapján elsősorban a tápanyagok jobb értékesítését biztosítják. Esetenként előmozdítják az értékes tápanyagok felszívódását az emésztőrendszerből (I.), de csökkenthetik egyes anyagok felszívódását is (II.) vagy elősegíthetik különböző anyagcseretermékek és a környezetből a szervezetbe jutott mérgező anyagok kiválasztását (III.).
I. A táplálkozás során felvett létfontosságú anyagok egy része rosszul szívódik fel az emésztőrendszerből.
Ez a helyzet a kalcium esetében. A Yucca-szaponinok javítják a kalcium felvételét. Hasonló a helyzet a magnéziumnál is, amelynek egyes szervetlen sói, például a keserű ásványvizekben levő magnézium-szulfát gyakorlatilag nem szívódik fel, de Yucca-szaponinok jelenlétében számíthatunk a felszívódásra (3).
Az erek és a hajszálerek szerkezetét előnyösen befolyásolják a flavonoidok (a flavonoidok egy része , amelyeket bioflavonoidoknak nevezünk). Flavonoidok minden növényben találhatók. Felszívódásuk a tápcsatornából nagyobb mértékű szaponinok jelenlétében.
A gyulladásos folyamatokat gátolja a béta-szitoszterin. Elsősorban olajos magvakban található nagyobb arányban, kisebb mennyiségben, cukorhoz kötve, a legtöbb növényi élelmiszerben megtalálható (4,5). Felszívódását a szaponinok előmozdítják.
II. Tápanyagok felszívódásának gátlása jól követhető a koleszterin esetében. A koleszterin részben az állati eredetű élelmiszerekkel jut az emberi szervezetbe, részben átalakulások eredményeképpen képződik benne. A Yucca-fajokban található szaponinok, jellemző szerkezeti sajátságaik miatt, a bélben a koleszterinhez kötődnek. A képződött ún. komplex vegyületek (koleszteridek) kiürülnek a szervezetből anélkül, hogy a vérbe jutottak volna. Ezáltal a táplálékkal felvett koleszterin csak részben vagy egyáltalán nem szívódik fel.
A KOLESZTERIN MEGKÖTÉSE
Mivel a koleszterin és Yucca-szaponin összekapcsolódása sztöchiometriás arányban történik, két lehetőség között lehet választani: a nagyobb koleszterin bevitel esetében növeljük a készítmény adagját vagy az ajánlott napi adagnak megfelelő mértékben csökkentjük a koleszterin bevitelét. Utóbbi megoldás a célszerűbb. Vegyes táplálkozás esetében figyelembe kell venni a különösen sok koleszterint tartalmazó élelmiszerek mennyiségét, hogy a napi koleszterin bevitel ne haladja meg a 0.30-0,50 grammot (6).
III. A szervezetre nézve káros anyagok eltávolítása az emésztőrendszeren keresztül (a), a vese kiválasztó működése révén (b) és /vagy a verejtékkel történik (c).
a.) Az emésztőrendszeren keresztül távoznak azok az anyagok, amelyek a tápcsatornát nem hagyják el, és azok, amelyek a véren keresztül, a májon át az epébe kerülnek. Anyagcseretermékekről van szó, de olyan anyagokról is, amelyek egyáltalán nem értékesülnek, illetve részben értékesülnek vagy károsító jellegűek.
A Yucca-szaponinok a víz felületi feszültségét csökkentve előmozdítják a vízzel nem elegyedő anyagok emulzió képzését (folyadék a folyadékban). Szintén a felületi feszültséget befolyásoló tulajdonság alapján a béltartalom kevésbé tapad a bélfalhoz és ezáltal a szaponinok mintegy "tisztítják" a beleket, elsősorban a vastagbelet (7).
NÁTRIUMÜRÍTÉS MÉRTÉKÉNEK NÖVELÉSE
b.) A salakanyagok vesén keresztül történő kiválasztásának feltétele, hogy az anyagcseretermék vagy a környezetből a szervezetbe jutott káros anyag oldódjék vízben. Ez a tulajdonság eleve jellemezheti a kérdéses anyagot, máskor viszont a vízben rosszul vagy egyáltalán nem oldódó anyag a szervezetben cukorhoz vagy cukorszármazékhoz (uronsavhoz) kötődik, ezáltal vízben oldékonnyá válik és így ürül a vizelettel.
A napi folyadékfelvétel egészséges felnőttnél legalább 1,5 liter kell legyen. Minél nagyobb a testmagasság, a testsúly, a testfelület, annál nagyobb a folyadékigény, amely függ a külső hőmérséklettől, a levegő viszonylagos nedvességtartalmától, a munkavégzés jellegétől, a verejtékezés mértékétől. Általában a fenti napi szükséglet inkább nagyobb, mint kisebb, tehát meghaladja a másfél litert. A megfelelő folyadékbevitelre különösen olyan személyeknél kell ügyelni, akik ritkán szomjaznak meg, és ezért nem veszik észre, hogy a szükségesnél kevesebb folyadékot fogyasztanak.
A Yucca-szaponinok fokozzák a vizelet ürítését (diuretikus hatás), de csak nagyobb vízfelvétel esetében (akvaretikus). Továbbá kedvezően befolyásolják a nátrium/kálium ürítés arányát. A napi szükségletet meghaladó konyhasó (nátriumklorid) bevitel esetében előnyös a fokozott nátrium ürítés a vesén keresztül, a kálium veszteség viszont előnytelen. A nátrium halmozódhat a szervezetben (nátrium visszatartás vagy nátrium-retenció), a kálium kiürülése viszont folyamatos.
A szervezet nátrium szükséglete fokozódik, ha nagyobb a verejtékezés, továbbá hasmenés esetében.
A vízhajtó hatású növényekre általánosan jellemző, hogy növelik a nátrium ürítés mértékét, de csak kisebb arányban okoznak kálium veszteséget.
A szervezet folyadékigényének biztosítására célszerű a napi ismételt bevitel, alkalmanként kisebb-nagyobb adaggal.
c.) A verejtékkel elsősorban só ürül a szervezetből, de távozhatnak különböző anyagcseretermékek, elsősorban húgysav, tejsav. Gyógyszeres izzasztást egészséges embernél nem célszerű végezni, de egyes tevékenységek (szaunázás, kocogás, különböző sportok) előnyösek, természetesen ha idejében gondoskodnak az elvesztett folyadék pótlásáról.
A GOLDEN YACCA PLUS HATÓANYAGAI ÉS HATÁSMECHANIZMUSA
-SZAKEMBER TÁJÉKOZTATÓ-
A Golden Yacca Plus természetes étrendkiegészítő (Natürliche Nahrungs-Ergänzung) jellegű termék, kapszula formájában.
Teljes egészében növényi eredetű készítmény, amely 50%-ban Yucca shidigera-ból és 50%-ban Hordeum vulgareből készül.
Az összetételben szereplő két növényfaj közül az első a pálmaliliom, a második az árpa. Mindkettő az egyszikűek osztályába tartozik (Monocotyledoneae = Liliatae).
A készítmény két főhatóanyaga a Yukka-szaponin és a szuperoxid-diszmutáz. A főhatóanyagok értékét a mindkét növényben található ásványi anyagok egészítik ki.
1. A Yucca (a) és a Hordeum (b) nemzetség növényrendszertani besorolása
a./ Az agavéfélék családjába (Agavaceae) tartozó kb. 410 növényfaj közül a készítmény a Yucca shidigera-t tartalmazza (Mojave jukka). A Yucca-fajok az amerikai földrész növényei, amelyek száraz, félsivatag vagy sivatag jellegű területeken teremnek az USA délibb területein, Közép-Amerikában és Dél-Amerika egyes helyein.
Európában néhány Yukka-fajt dísznövényként termesztenek kertekben, parkokban. Magyarországon leggyakrabban a jól áttelelő Yucca filamentosa (nagyvirágú pálmaliliom) látható.
b./ A pázsitfűfélék családjába (Poaceae = Gramineae) tartozó Hordeum nemzetség legelterjedtebben termesztett fajai a Hordeum vulgare (takarmányárpa) és a Hordeum distichon (sörárpa). A takarmányárpa lehet hatsoros és négysoros, a sörárpa kalásza kétsoros.
2. A Yucca (a) és a Hordeum (b) nemzetségek fő hatóanyagai
a./ A Yucca-fajok hatóanyagai szaponinok. Molekulájuk felépítésében szterinvázas szapogenol kapcsolódik a cukormaradékokhoz. Fontosabb szapogenolok a dioszgenin, szárszapogenin, szmilagenin, hekogenin és a jukkagenin.
Ezek a vegyületek jellemzik az alapkészítményt (Golden Yacca).
b./ A Hordeum-fajok zölden aratott földfeletti részei a Poaceae (=Gramineae) családra jellemző kovasav anhidridet, különböző szilikátokat tartalmaznak. Értékes biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek a flavonoid-C-glikozidok és az aromás karbonsavak (p-kumársav, ferulasav, diferulasav). Az egészség megőrzése, egyes kórfolyamatok megelőzése szempontjából az árpafű legfontosabb hatóanyaga a szuperoxid-diszmutáz (SOD: Super-Oxide Dismutase), amelynek legértékesebb forrását képezi. A SOD szerkezetében található fém atomok a különböző élőlényekben eltérőek, az emberi szervezetben egységesen a cink és a réz.
3. A Golden Yacca Plus azonosítása és minőségi vizsgálata
A készítmény azonosítása mikroszkópos vizsgálattal történik. Összehasonlító anyagként a Golden Yacca kapszulák tartalmát használjuk:
A "PLUS"-esetében a mikroszkópos látómezőben zöld szövettöredékek láthatók. A legjellemzőbb alakos elem az elsődleges bőrszövet (epidermis), amelyben a megnyúlt, hullámos falú sejtek között egészen rövid, kovahalmozó képletek láthatók.
A kapszula tartalmának felét egy mérőhengerbe tesszük. A mérőhenger átmérője 1,0 cm, űrtartalma 10,0 ml. A vizsgálandó porra 9,0 ml desztillált vizet töltünk és 10 percig állni hagyjuk. 10 másodpercig 10-szer erőteljesen összerázzuk. A vizes folyadék élénk zöld színű kell legyen és felette bőséges hab képződik, amelynek magassága legalább 0,5 cm és legalább 1/2 óra hosszat változatlan marad (a Golden Yacca esetében a vizes folyadék sárgásbarna, nem zöld).